Služi kao antioksidans, stabilizator boje i sredstvo za tretiranje brašna. Sprečava nastajanje kancerogenih nitrozamina. Namirnicama se sve češće dodaje iz tehnoloških razloga (npr. pospješuje vezivanje vode u testu za hleb, olakšava mašinsku obradu testa, pospešuje delovanje soli za salamurenje mesnih proizvoda, stabilizira vino, pivo, sokove). Dopuštena je upotreba u ekološkoj proizvodnji namirnica. Može se proizvesti tehnikom genetskog inženjerstva, ali procena uticaja tako dobijene askorbinske kiseline još nije dovršena.

DOPUŠTENA UPOTREBA: mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvod,i salamureno i brzo salamureno meso, instant proizvodi na bazi mleka i proizvodi koji sadrže masti, džem, žele, marmelada i pekmez i slični voćni namazi uključujući i niskokalorične proizvode i zaslađeni kesten pire, extra džem i extra žele, voćni sok, nektar od voća i povrća, sterilizovano i pasterizovano voće i povrće, smrznuto i duboko smrznuto, neprerađeno voće i povrće, voćni kompoti, citrus baze, voćni sirup, umaci (kečap) i slični proizvodi sveža riba, rakovi i mekušci i njihovi smrznuti proizvodi margarini, emulzirane masti, majoneza, umaci, prelivi, salate, bombonski proizvodi, masa za punjenje, prelivi, alkoholna pića, bezalkoholna osvježavajuća pića, vino, pivo, koncentrati za supe i umake, dodaci jelima samo ekstrakti začina, biljni čajevi, voćni čajevi, instant čajevi, prašak za puding, kreme, deserte i srodne proizvode čips i flips, ekspandirana žita, mešavine i ostali snack-proizvodi hrana za dojenčad i malu decu: pića na osnovi žita i povrća, sokovi i dečja hrana, hrana na bazi žita koja sadrži masti, uključujući kekse, piškote i prepečenac dodaci.

 

 

 

 

Pakovanje: 25/1

Poreklo: KINA / BELGIJA